BALÇOVA ADI NEREDEN GELİYOR?
Eskiden Ayesefit olarak kullanılan köyün adı, köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle, Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra söylene söylene Balçık Ova birleşerek bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır.
BALÇOVA COĞRAFYASI
İlçenin Konumu: Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan İlçemiz Konak, Karabağlar ve Narlıdere İlçeleri ile komşudur. Yüz ölçümü 29.000 dekardır.(Yaklaşık 29 Km2)İlçe nüfusu, 2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında nüfusu 77.843 kişidir. Sanayi Kuruluşu bulunmayan İlçede ticari hayatı küçük ve orta ölçekli ticarethaneler ile büyük alışveriş merkezleri oluşturmaktadır.
İklimi: İlçede hüküm süren Akdeniz iklim şartlarına ve toprak özelliklerine bağlı olarak farklı bitki toplulukları yer almaktadır.
Yeryüzü Şekilleri: Balçova ve çevresindeki toprak oluşumunda, coğrafi- Jeomorfoloji ana materyal özellikler ve zamana bağlı olarak fiziksel ve kimyasal özellikler, çok değişik olan farklı toprak gruplarını meydana getirmiştir. Bunlar, Zonal ve Azonal toprak gruplarından oluşmaktadır. Zonal topraklar, “Kırmızı Akdeniz Toprakları”, Akdeniz iklim şartlarının etkisi ile oluşmuş bu toprağa, Teleferik Dağının eteklerinde rastlanmaktadır. Bu toprak verimlilik yönünden orta ve kireç yönünden oldukça fakirdir. Azanol topraklar (Alüvyal topraklar) bu toprak çeşidi, Balçova yerleşim merkezi ile kıyı arasında dar bir şerit halinde uzanan ovada yaygındır. Kumlu, milli ve killi bünyededir. Ayrıca ova yüzeyi ile güneyde yükselen dağlık kesim arasındaki eteklerde Kolüvyal topraklar gelişmiştir.
Akarsular/Göller: Yamaçlardan inen, düzensiz rejimli 5 adet dereden; Yahya Deresi ve Sarıpınar Deresi Hacı Ahmet Deresiyle birleşerek, Molla Kuyu Deresi ve Ilıca Dereleri İnciraltında denize ulaşırlar. Ilıca Deresinin Çıtak Mevkiinde kurulmuş olan Cengiz Saran Barajı ve gölü, İçme-Kullanma ve Tarımsal sulama bakımından büyük önem taşır. İlçenin 6 Kilometreyi aşan sahil şeridi vardır ve bu sahilde balıkçılık yapılmaktadır
Bitki Örtüsü: İklim şartlarına göre oluşan ve doğal ortamda denge halinde olan bitki toplulukları, asıl Akdeniz bitki topluluklarından oluşmaktadır. (Klimakse bitki toplulukları). Çatalkaya’nın kuzey yamaçlarında maki, Teke Dağının yamaçlarında ise; çoğunlukla kısa boylu çalılardan oluşan garig türleri, stabil duruma geçmiştir. Çevrede orman yok denecek kadar azdır.
BALÇOVA TARİHİ
İlçenin eski çağlara ait tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber İzmir ile aynı tarihi paylaştığı sanılmaktadır. Buna dayanılarak yörenin MÖ.1200 yıllarında İonia göçü sırasında kolonistlerin buraya yerleştiği ve yerli halk ile kaynaştığı olasıdır. Pers, Roma ve Bizans dönemlerinde burada yerleşim olduğu bilinmektedir. Homeros’un İliada Destanı’nda Troia Savaşı’na katılan Agamemnon ve Menelaos’un buradaki şifalı sularda yaralı askerlerini iyileştirdiği yazılıdır. Sonraki dönemlerde Narlıdere’de deniz kenarında oturan, balıkçılıkla geçinen halkın korsanların saldırılarından kurtulmak için Balçova Mevkiine göç etmişlerdir. Roma döneminde Agamemnon’un Troia Savaşı’nda konakladığı yerde bulunan kaplıcalardan yararlanmak üzere 4 km2.lik bir alan üzerinde tesisler ve hamam yapılmıştır. Bunlara ait temel kalıntıları, su kuyusu ve bir mahzen de günümüze kadar gelmiştir.
O dönemde Ayesefit olarak kullanılan köyün adı, köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra ağızdan ağıza söylene söylene Balçık Ova ve bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır. İlçede herhangi bir tarihi eser olmayıp, Termal Tesisleri ile Teleferik Tesisi, ormanlık saha, baraj ile İnciraltı’ndaki Gençlik Parkı, Sahil ve Çakal Burnu Dalyanı ilçenin doğal güzellikleridir.
BALÇOVA - TELEFERİK
İzmirlilerin, Balçova'ya her 10 dakikada bir kalkan belediye otobüsleri ile günün her saatinde ulaşabilecekleri bir piknik alanı. Teleferik ile üç dakika süren ve enfes bir İzmir manzarasının eşlik ettiği yolculuk ile tepedeki tesislere ulaşılır. Dileyen et marketten alışveriş yapıp kendin pişir-kendin ye bölümünden yararlanabilir, isteyen de restoranlarda yemeğini yiyebilir. Temiz havada, İzmir manzarasına hakim dinlenme tesislerinde ailenizle birlikte piknik yapabilirsiniz.
İzmir'in Balçova ilçesinde yer alan Teleferik Tesisleri doyumsuz manzarasıyla gelenleri büyülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden düzenlenen Teleferik tesisleri 06 Mayıs 2000 tarihinde hizmete başlamıştır.
Spor ve doğa severler için geniş imkanlar sunan tesislerde, yamaç paraşütü ve özel tırmanma şeritleri ile sporseverlere heyecanlı anlar yaşatacak. Bu tesislerde "Kendin pişir, kendin ye", "Kahvaltı Evi", "Snack Bar", Fast Food tesisleri, çay bahçeleri, doğal ürünlerin satıldığı market ve hediyelik eşya satış yerleri bulunmaktadır.